Welkom op de site van Economie Leer Kracht.
Hier vind je GRATIS hulp bij economie van VMBO tot HBO. Van docenten voor studenten en docenten.

Kosten en uitgaven

Het begrip kosten en het begrip uitgaven is enigszins verwarrend omdat ze in het dagelijks spraakgebruik door elkaar worden gebruikt.

Kosten zijn uitgaven of betalingen die minder waard worden.

Voorbeeld: Een pizzeria betaalt voor de aanschaf van een nieuwe bestelscooter € 2.500,- en verwacht over 3 jaar € 1.000,- aan inruilwaarde terug te krijgen. De waardedaling is over drie jaar verspreid € 2.500 – € 1.000 = €1.500 dus dat is 1.500/ 3 = € 500,- per jaar.Deze waardedaling wordt afschrijving genoemd.

In het eerste jaar is er een uitgave van € 2.500,-.

De waardedaling en dus de afschrijvingskosten zijn in dat jaar € 500,-

In de volgende jaren zijn er geen uitgaven voor de scooter, wel worden de kosten van de afschrijving, de waardevermindering door het gebruik, berekend.Naast de waardedaling heb je ook nog andere kosten voor het hebben van een auto.

Zoals: Verzekeringen, Wegenbelasting, Brandstof,Onderhoud en reparatie.

Kosten zijn dus niet hetzelfde als uitgaven. Als je aan een verkoper bij de dealer vraagt hoeveel de scooter kost dan zul je hoogstwaarschijnlijk als antwoord € 2.500,- krijgen.Je bedoelt waarschijnlijk hoeveel moet ik betalen en dus uitgeven om de scooter mee naar huis te mogen nemen? Wil je de kosten weten dan moet je naar de waardedaling per jaar kijken (afschrijving) en ook naar andere kosten als wegenbelasting en verzekering.Deze kosten betaal je per jaar en dan zijn het ook meteen uitgaven.In dat geval zijn de kosten en uitgaven wel hetzelfde. .

Samenvatting:

-Kosten zijn opofferingen van productiemiddelen die bij de productie gebruikt worden.
-Uitgaven zijn alle betalingen door een bedrijf.
-Uitgaven zijn niet hetzelfde als kosten!

icon Download Kosten_uitgaven.doc

Screencast/ videouitleg:Joomla template made by HeJian